15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000037
Numer katalogowy
 
  • 250 g m±ki,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu (albo w wersji bezalkoholowej - soku z ananasa),
  • 1 puszka ananasów (450 ml),
  • otarta skórka z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ananas dobrze ods±czamy na sitku, kroimy w kosteczkę. Masło ucieramy z cukrem na gładk± masę, kolejno dodajemy jajka, przesiewamy m±kę z proszkiem i dalej ucieramy, wsypujemy wiórki kokosowe, skórkę z cytryny i dolewamy likier. Na końcu przekładamy pokrojony ananas i delikatnie mieszamy.

Formę keksow± 26 cm smarujemy masłem i posypujemy m±k±, a następnie wypełniamy przygotowanym ciastem.

Studzimy w foremce i zdejmujemy j± dopiero gdy ciasto zupełnie wystygnie. Posypujemy cukrem pudrem.

Ok. 60 minut w 180 stopniach, formka keksowa - długo¶ć dna 26 cm.

Ciasto z kategorii "na szybko". Wilgotne dzięki owocom, wykwintne dzięki alkoholowi, intryguj±ce dzięki poł±czeniu kokosa z ananasem. Co¶ dla łasuchów i koneserów.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.