15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000048
Numer katalogowy
 
  • 250 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 125 ml mleka,
  • 100 g gorzkiej czekolady, lub 2 czubate łyżki kakao.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę, dodajemy kolejno jajka i na przemian mąkę i mleko. Dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopioną czekoladę lub kakao. Ciasto wylewamy jedno na drugie i lekko mieszamy widelce aby powstały esy - floresy.

60 minut w 160 stopniach, foremka keksowa - długość dna 28 cm lub foremka z kominem.

Będę nudna jeśli powiem, że ciasto jest po prostu niebo w gębie. Takie niby zwyczajne, doskonałe do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki z przyjaciółką. Pamiętam, jak zabierałam je w całości, w chlebaku na obozy harcerskie ... Świetnie się przechowuje i utrzymuje świeżość przez kilka dni (jeśli go wcześniej nie zjecie).





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.