15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000049
Numer katalogowy
 
  • 2 szklanki m±ki,
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki,
  • 1.5 szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1.25 szklanki oleju.

Jaja ubijamy z cukrem, m±kę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochę: marchewkę, m±kę, olej i ci±gle ubijamy mikserem na najwyższych obrotach.
Pieczemy w dowolnej foremce. Najlepiej okr±głej. Z połowy porcji wychodzi 12 typowych muf finek.

Posypujemy cukrem pudrem, jeszcze lekko ciepłe, wtedy lepiej się trzyma.

60 minut w 180 stopniach.

Ukochane ciasto moich dzieci :) . Wła¶ciwie smakuje każdemu kto je spróbuje. I mało kto się domy¶la, że w składzie ma marchewkę. Jest wilgotne i pachn±ce, niektórym przypomina w smaku piernik. Bardzo zdrowe. ¦wietne dla alergików. Nauczyłam się je piec gdy mój synek miał uczulenie na mleko i jajka kurze. Zastępowałam je długo przepiórczymi, na jedno kurze daj±c 4 przepiórcze i wszystko grało. Wła¶ciwie to nie cierpię przepisów "na szklanki", tu jednak robie wyj±tek, bo nie ma to większego znaczenia jakiej szklanki użyjemy, byle by wszystko odmierzać tak± sam±. Jest to taki podstawowy przepis na ciasto marchewkowe, często spotykam wersje wzbogacone o orzechy, rodzynki, ananasa, nawet kokos, oraz inne przyprawy: imbir, gałkę muszkatołow±. Czyli w zasadzie co kto lubi. My lubimy wła¶nie t± prost± wersję. Spróbujcie raz a będziecie piec stałe ...





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.