15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000070
Numer katalogowy
 
  • 3 jajka,
  • 150 g masła,
  • szczypta soli,
  • 150 g m±ki,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g cukru,
  • 50 g kakao,
  • 250 g ¶mietany kremówki 36 %,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z sol± na bardzo sztywn± pianę (tak, że gdy podniesiemy miskę do góry dnem piana z niej nie wyleci). Ucieramy żółtka z cukrem i masłem, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Teraz przesiewamy m±kę z proszkiem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy w jednym kieunku. Ciasto dzielimy na dwie połowy i do jednej dodajemy kakao.

Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy m±k±. Układamy na przemian porcje ciasta: jasne, ciemne i pieczemy. Po wystudzeniu przecinamy na pół i przekładamy ¶mietank± ubit± na sztywno z cukrem pudrem.

Można posypać po wierzchu kakao.

Czas przygotowania to ok. 30 minut. Składników wystarcza na 8 - 12 porcji a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

45 minut w 180 stopniach, tortownica 22 cm.

Jest to bardzo dekoracyjne ciasto. Ładnie wygl±da po przekrojeniu. Taka wersja ucieranej babki z chmurk± lekkiej ¶mietanki. Co mnie zaskoczyło w czasie przygotowań - ciasto jest do¶ć gęste i w sumie mało wyrasta. Do zjedzenia w jeden dzień.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.