15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000115
Numer katalogowy
 
  • 1 kg sera białego 3-krotnie zmielonego (np.Piątnica),
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka),
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 50 ml likieru migdałowego Amaretto,
  • 150 g biszkoptów języczków,
  • 1 filiżanka mocnej kawy + 1 łyżka Amaretto,
  • kakao do posypania.

Na spód:

  • 150 g herbatników,
  • 60 g lekko stopionego masła,
  • 1 łyżeczka kawy instant.

Herbatniki ucieramy razem z masłem i kawą i wykładamy nimi spód tortownicy. Odładamy do lodówki.

W dużej misce ucieramy razem ser, mleczko, całe jajka, mąkę i Amaretto. (mikserem ok.1 minutę). Masa będzie dość płynna. Wylewamy ją na wcześniej przygotowany spód. Biszkopty łamiemy na małe kawałeczki , nasączamy każdy kawą i wciskamy do masy serowej tak, by całkiem je zakryła. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej ( wtedy nie popęka i się nie zrumieni od góry). Po ostudzeniu posypujemy wierzch kakao. Schładzamy w lodówce co najmniej kilka godzin a najlepiej przez noc.

60 minut w 180 stopniach, tortownica 24 cm.

Pieczemy w "kąpieli wodnej".

Czy można sobie coś lepszego wymarzyć? Sernik i tiramisu w jednym! Nie da się ukryć, że smakuje GENIALNIE. Jest to chyba najlepszy sernik jaki upiekłam. Świetnie sprawdziło się dodanie mleczka skondensowanego zamiast cukru, nadało ono aksamitnej stuktury. Myślę, że jest to idealny sernik nawet dla początkujących. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie skadniki i gotowe. Ponieważ sernik wygląda bardzo elegancko myślę, że będzie pasował na różne uroczystości. Kto raz spróbuje nie będzie mu się mógł oprzeć :)

2011-02-01 21:40:52

~Agatacl

Fantastyczny :-) To był wspaniały prezent urodzinowy dla Januszka, ogromnego miłośnika sernika :-) Dzięki Aguniu! I taki prosty, po prostu genialny przepis





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.