15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000015
Numer katalogowy
 
  • 650 g serka kremowego lub białego 3 - krotnie mielonego,
  • 3 jajka + 2 żółtka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 ml musu z marakuji (gotowy, słodki),
  • 50 ml gęstej śmietany,

Na spód:

  • 200g ciasteczek zbożowych,
  • 100g masła.

Ciasteczka miksujemy razem z masłem i wykładamy powstałą masą dno i boki tortownicy, po czym wkładamy ją do lodówki. W tym czasie miksujemy ser z jajkami, cukrem, śmietaną i musem marakujowym. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Polewamy wierzch sernika kilkoma łyżkami musu tworząc esy - floresy. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub po prostu wkładamy na dno piekarnika brytfankę z wrzącą wodą, tak by podczas pieczenia wytwarzała się para. Wtedy sernik nie popęka.

90 minut w 180 stopniach.

Sernik wymyśliłam dla mojej mamy, bo bardzo lubi smak marakuji, a tak się złożyło, że miałam akurat do wykorzystania mus z tego egzotycznego owocu. Całość smakowała bardzo tropikalnie. W moich zbiorach znajdziecie jeszcze więcej przepisów z marakują. Coś ma w sobie, co nie daje mi o niej zapomnieć. Spróbujcie, warto!





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.