15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000034
Numer katalogowy
 
  • 250 g ciasteczek digestive,
  • 125 g masła,
  • 750 g kremowego serka,
  • 3 jajka,
  • 220 g cukru pudru,
  • 180 g gęstej ¶mietany,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
  • sos truskawkowy: 200 g truskawek, 2 łyżki cukru pudru.

Ciasteczka kruszymy w blenderze i mieszamy z roztopionym masłem. Mieszank± wylepiamy boki i spód tortownicy, po czym wkładamy j± do lodówki.

Pozostałe składniki mieszamy krótko mikserem na gładk± masę, któr± wylewamy na przygotowany spód. Aby wierzch sernika pozostał jasny można go piec w tzw. k±pieli wodnej. W tym celu na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnione gor±c± wod±. A sernik pieczemy na kratce powyżej.

Sos: Truskawki miksujemy razem z cukrem. Każdy kawałek sernika podajemy na kleksie z sosu truskawkowego.

90 minut w 170 stopniach, tortownica 22 cm.

Jest to serniczek z gatunku kremowych, wilgotnych, podobny nieco do sernika Londyńskiego, w smaku jednak zdecydowanie cytrynowy. Podany z sosem truskawkowym smakuje wybornie nie tylko latem. Dzieci za nim przepadaj±! ... choć może bardziej za słodkim sosem z truskawek? A Wasz jaki jest sernik ulubiony?





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.