15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000045
Numer katalogowy
 
  • 1 kg serka śmietankowego np. President,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 250 g cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 50 ml likieru Amaretto,
  • 100g migdałów w płatkach.

Na spód:

  • 200g ciasteczek Digestive,
  • 100g masła.

Ciasteczka miksujemy razem z masłem i powstałą masą wykładamy dno tortownicy. Wkładamy ją do lodówki.

Mleko wlewamy do garnka i gotujemy razem z cukrem aż ten się rozpuści całkowicie i powstanie gęsty syrop. Lekko studzimy. W tym czasie do miski wrzucamy ser, 2 całe jajka i 3 żółtka, 3 białka ubijamy na sztywną pianę (dodamy ją na końcu), mąkę ziemniaczaną, Amaretto i płatki migdałowe oraz syrop z mleka i cukru. Wszystko mieszamy krótko mikserem. Teraz dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy, starając się zachować jak największą objętość. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Można posypać po wierzchu garścią odłożonych migdałów.
Nagrzewamy piekarnik i wkładamy na dno foremkę z wrzącą wodą. Podczas pieczenia wytworzy się para, co zapobiegnie pękaniu sernika, oraz jego wierzch pozostanie jasny.

60 minut w 175 stopniach, tortownica 24 cm.

Wyśmienity i bardzo wykwintny sernik z migdałową nutą. Wszystkim bardzo smakował. Królował na naszym wielkanocnym stole. Płatki migdałów przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Jest dość wysoki i trzeba uważać by nie "wyskoczył" z tortownicy.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.