15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000082
Numer katalogowy
 
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g m±ki,
  • 50 g m±ki ziemniaczanej.

Nadzienie:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 250 g serka ricotta,
  • cukier z prawdziw± wanili± (ok. 2 łyżki),
  • sok z połowy cytryny,
  • 500 g truskawek.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z połow± cukru, aż otrzymamy sztywn± pianę. To samo robimy z żółtkami, tzn. ubijamy je mikserem z drug± połow± cukru, aż masa zbieleje i będzie bardzo gęsta. Zajmuje to po ok. 5 minut. Otrzymane masy mieszamy delikatnie razem mikserem na najniższych obrotach przez 15 sekund, nie dłużej. Przesiewamy do tego obie m±ki i znowu mieszamy, tym tazem gumow± szpatułk±, staraj±c się by masa nie opadła. Pieczemy w wysmarowanej masłem i oprószonej m±k± tortownicy. Studzimy 10 minut, po czym odpinamy obręcz. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcze¶niej.

Krem: W dużej misce mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem i wanili±, dodajemy ricottę, delikatnie mieszamy i wciskamy sok z cytryny.

Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie połowy. Wkładamy do zapiętej tortownicy i układamy najpierw przekrojone na pół truskawki, tak by przylegały do boków formy. Resztę truskawek układamy ciasno jedna obok drugiej, czubkami do góry. Na truskawki i dokładnie pomiędzy nimi rozsmarowujemy masę serow±. Przykrywamy górn± czę¶ci± biszkoptu. Wkładamy na ok. 60 minut do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania to ok. 45 minut. Składników wystarcza na 12 porcji a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

20 - 30 minut w 180 stopniach, tortownica 22 cm.

Gdyby kto¶ zapytał mnie o ulubiony deser z truskawkami, to zaraz po Eton mess, którego nic nie przebije :) stawiam wła¶nie na ten serniczek. Tym razem postanowiłam upiec biszkopt przygotowany w troszkę inny niż zwykle sposób (podpatrzony na KS.pl). Szczerze powiedziawszy osobi¶cie nie widzę różnicy, choć miał mieć chrupi±cy wierzch ... Jest to łatwe ciasto i masa, która każdemu się uda. Słodki serek w poł±czeniu z truskawkami i wanili± to PYCHOTA! Każdy kto go spróbuje prosi o dokładkę, a to chyba najlepszy dowód, że smakuje :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.