15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000090
Numer katalogowy
 
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru pudru,
  • 50 g mąki,
  • 25 g mąki ziemniaczanej,
  • 25 g kakao.

Krem:

  • 500 g serka Ricotta,
  • 250 g serka Mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 500 g czereśni,
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią.

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady 60 %,
  • 2 łyżki masła.

Jajka ubijamy z cukrem na gęstą, jasną pianę - zajmie to ok. 7 minut. Do tego delikatnie przesiewamy obie mąki i kakao, i okrężnymi ruchami mieszamy masę tak, aby nie straciła na objętości. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej kakao. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

W dużej misce mieszamy oba serki oraz cukier. Czereśnie drylujemy, kilka najładniejszych zostawiamy z ogonkami do dekoracji. Owoce wsypujemy do masy serowej, lekko mieszamy i przekładamy nią przygotowane wcześniej blaty. Najpierw należy jednak ułożyć pierwszy blat ciasta na talerzu i dookoła niego zamknąć obręcz tortownicy by masa nie wypłynęła, teraz smarujemy masę i przykrywamy drugim blatem.

Na parze lub w mikrofalówce topimy czekoladę z masłem. Powstałą polewą dekorujemy ciasto. Na wierzchu układamy kilka całych czereśni.

Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc - by dobrze stężał.

Czas przygotowania to ok. 30 minut. Składników wystarcza na 12 porcji a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

20 - 30 minut w 180 stopniach (grzałka górna i dolna), tortownica 22 cm.

Jest to wariacja na temat klasycznego Czarnego Lasu, podobne połączenie smaków. Deser był bardzo wilgotny i mimo świeżych owoców dość słodki. Myślę, że spokojnie można spróbować tu z wiśniami, a nawet z wiśniami w zalewie. Taki pomysł na szybki letni deser. Łatwy wykonaniu i przyjemny w jedzeniu :)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.