15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000098
Numer katalogowy
 
  • 180 g ciasteczek zbożowych,
  • 70 g masła.

Na wierzch:

  • 650 g serka śmietankowego (np.President),
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kwaśnej smietany np.18%,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 g czekolady na wiórki do dekoracji.

Ciasteczka ucieramy z miękkim masłem na jednolitą masę, którą wykładamy dno tortownicy i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy serek z żółtkami, cukrem, śmietaną. Białka ubijamy osobno ze szczyptą soli - na sztywno. Delikatnie i krótko mieszamy masy razem szpatułką. Czekoladę topimy w mikrofalówce lub ustawiając miseczkę w gorącej wodzie. Studzimy. Na przygotowany wcześniej spód wylewamy połowę masy, następnie polewamy połową rozpuszczonej czekolady i wykładamy resztę masy. Na wierzchu tworzymy czekoladowe esy floresy.

Z 50 g twardej czekolady wycinamy obieraczką do warzyw wiórki. Po upieczeniu w "kąpieli wodnej" i wystudzeniu sernika, dekorujemy go obficie wiórkami czekoladowymi. Przechowujemy w lodówce.

45 minut w 180 stopniach, tortownica 21 cm.

Pieczemy w "kąpieli wodnej".

Smaczny sernik, w którym chrupią kawałeczki czekolady. Jego jedyna wada to: że łatwo nim nabałaganić - czekolada spada wszędzie;)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.