15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000099
Numer katalogowy
 
  • 3 kg śliwek węgierek,
  • cynamon,
  • cukier (opcjonalnie).

Śliwki myjemy, wyjmujemy z nich pestki, kroimy na połówki i wrzucamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem). Smażymy na małym ogniu przez kilka godzin, stale mieszając. Odstawiamy, przykrywamy. Tą czynność powtarzamy przez 2 kolejne dni. Trzeciego dnia powidła powinny być już gęste, a skórki całkowicie rozgotowane. Wtedy można dodać troszkę cukru, do smaku, jeśli śliwki były kwaśne. Teraz dodajemy także pół łyżeczki cynamonu. Powidła przekładamy do słoiczków i zakręcamy.
Jeśli planujemy zjeść je w najbliższym czasie to tyle wystarczy, natomiast jeśli robimy zapasy na zimę, to musimy je pasteryzować.

Pasteryzowanie: W dużym garnku gotujemy wodę, na dnie układamy lnianą ściereczkę, układamy słoiki, tak by się nie dotykały a woda sięgała do 2/3 wysokości. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem na 10 minut. Następnie przechowujemy nawet do 1 roku.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

Smaki naszego dzieciństwa. Oczywiście najlepsze powidła robiła babcia. Do podjęcia tego wyzwania namówili mnie przyjaciele i bardzo im za to dziękuję :) Do tej pory myślałam, że to dużo pracy. A to prawie sama przyjemność ... Powidła smażą się praktycznie same ... a przez trzy dni pachnie nimi w całym domu! Mój eksperyment z dodaniem szczypty cynamonu wypadł idealnie :) Wykorzystałam śliwki gatunku: węgierka górska, dość kwaskowe, więc dosłodziłam je odrobinkę na koniec. Pamiętajcie jednak, że powidła powinny mieć raczej kwaśny smak. Można je wykorzystywać do wielu ciast np. Pleśniaka, Zawijańca drożdżowego, ciasteczek korzennych. Nutka cynamonu wydobyła ze śliwek to co najlepsze, podkreśliła wspaniały smak. Zachęcam do spróbowania. Na prawdę warto !!!





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.