15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000032
Numer katalogowy
 
  • 1 kg truskawek,
  • 250 g rabarbaru,
  • 1 opakowanie dżem - fixu 1:3,
  • 4 - 5 małych słoików.

Owoce myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy Fixem ( jest to cukier z pektynami) i mieszamy. Zagotowujemy i podgrzewamy ok.15 minut ciągle mieszając. Jeszcze gorące wlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w raczej chłodnym i ciemnym miejscu.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

Domowych konfitur chyba nie trzeba specjalnie zachwalać :) . Zainspirował mnie smak podobnych kupionych w Tesco. Ale powiem nieskromnie: moje są znacznie lepsze. Wahałam się długo z używaniem gotowych mieszanek do robienia przetworów typu: dżemix, bałam się sztucznego smaku, konsystencji galaretki itp. Zupełnie nie potrzebnie. Konfitury czy dżemy przygotowywane w tradycyjny sposób zawierają zwykle co najmniej tyle samo cukru co owoców i w rezultacie są baaaardzo słodkie. Wykonanie jest też pracochłonne i zabiera dużo czasu (na smażenie). Cały czas jaki poświęciłam tym konfiturom truskawkowo - rabarbarowym to w sumie ok. pół godziny. Więc chyba można zaryzykować?

P.S. Miałam nadzieję, że zrobię zapasy na zimę, tymczasem kolejne słoiczki znikają w szybkim tempie :)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.