15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000067
Numer katalogowy
 
  • 500 g cytryn,
  • 500 g kiwi,
  • 0.5 l wody,
  • 750 g cukru.

Cytryny szorujemy dokładnie, kroimy na pół i zalewamy na godzinę zimną wodą (0.5 l). Po tym czasie skórka zmięknie i z łatwością wyjmiemy miąższ. Dla ładnego koloru dżemu można pokroić samą wierzchnią część skórki na cieniutkie paseczki (1mm) - z jednej cytryny. Resztę skórek wyrzucamy, a owoce zagotowujemy. Kiwi obieramy ze skórek, miąższ miksujemy i dodajemy do gotujących się cytryn. Dodajemy też cukier i całość mieszamy. Gotujemy do zgęstnienia ok. 2-3 godziny.

W celu sprawdzenia czy dżem jest już gotowy wkładamy talerzyk do lodówki na 5 minut. Po wyjęciu kładziemy odrobinę dżemu i jeśli nie spływa znaczy to, że jest odpowiednio gęsty.

Przekładamy dżem do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w zimnym i suchym miejscu.

P.S. Nigdy nie sterylizowałam słoiczków ani nie wyparzałam, mam je dokładnie umyte i to wystarcza.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć :) .

Mimo kwaśnych owoców dżem jest dość słodki. Przez pierwszy miesiąc ma śliczny jasny kolor, który jednak z czasem zamienia się w ciemniejszy, bursztynowy. Doskonale smakuje jako dodatek do ciast i ciasteczek oraz na kromce chleba z twarożkiem :) Wychodzi ok. 4 - 5 słoiczków.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.