15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000102
Numer katalogowy
 
  • 3 białka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 łyżki orzechów,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Białka ubijamy na sztywno dodając powoli cukier. Piana ma być gładka i lśniąca. Teraz wsypujemy cukier puder i mieszamy delikatnie. Na końcu dodajemy posiekane drobno orzechy. Na dużej blaszce do pieczenia kładziemy pergamin i rysujemy dwa koła o średnicy 20 cm. Okręgi wypełniamy masą bezową i pieczemy dość długo.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i naparem kawowym, (kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i studzimy). Masą przekładamy bezowe blaty, schładzamy i dekorujemy wierzch świeżo mieloną kawą.

60 - 90 minut w 110 stopniach.

Polecam wszystkim łasuchom ten pyszny i słodki deser. Łatwy i dość szybki w wykonaniu. Pomysł na wykorzystanie białek, pozostałych z innych wypieków. Np. kruchych ciasteczek. Dodatek orzechów do bezy czyni ją chrupką, lekko ciągnącą, intrygującą :) Serek mascarpone sprawdza się idealnie jako baza do masy. Jest kremowy i delikatny. Trzeba tylko pamiętać by nie mieszać go za długo, bo wtedy może się rozpłynąć. Torcik smakuje wybornie, a ponieważ jest dość słodki proponuję podawać go np. ze świeżymi malinami .





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.