15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000107
Numer katalogowy
 

Duży biszkopt z tego przepisu

300 g malin
2 łyżki cukru pudru

4 żółtka
150 g cukru
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany 36%

250 ml wody
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka cukru

1 opakowanie biszkoptów "języczków"
1.5 m wstążki do dekoracji
opłatek z nadrukiem

Dzień wcześniej pieczemy Duży biszkopt

Maliny miksujemy z cukrem pudrem na jednolitą masę. (można użyć mrożonych:)
Odkładamy 3 łyżki i przecieramy przez sitko na mus, który dodamy do masy.

Masa:
żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości, następnie dodajemy mascarpone oraz ubitą na sztywno śmietanę. Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy 3 łyżki przetartego musu z malin.

Biszkopt kroimy na 3 części. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną. Przekładamy tort: najpierw warstwa zmiksowanych malin, potem masa z mascarpone i biszkopt. To powtarzamy 2 razy. Na wierzchu ma być masa, na którą delikatnie nakładamy opłatek z obrazkiem. Boki tortu również smarujemy masą. Biszkoptom " języczkom" ucinamy końcówki by ładnie stały. Każdy z nich nasączamy łyżeczką wody cytrynowej i przyklejamy wokół tortu. Na koniec obwiązujemy tort kokardą.

Biszkopt pieczemy ok. 30 - 40 minut w 180 stopniach

Bardzo łatwy i smaczny tort urodzinowy. Serek Mascarpone stał sie absolutnym przebojem w mojej kuchni. Wykorzystuję go prawie do każdej masy, sprawdza się na prawdę świetnie - nie ścina się, nie jest płynny, lżejszy od tradycyjnego masła, utrzymuje dobrą konsystencję z bitą śmietaną. W tym torcie słodycz przełamują maliny i kwaskowaty napar do nasączania. Dzieciom i dorosłym bardzo smakował i ładnie wyglądał. Właściwie jest to bardzo podobny przepis jak na tort Tiramisu, tyle, że zamiast kawy wykorzystujemy mus malinowy. Polecam nie tylko w lecie:)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.