15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000011
Numer katalogowy
 
  • 6 jajek,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g mielonych migdałów,
  • 200 ml śmietany kremówki 30 - 36%,
  • 120 g cukru,
  • napar kawowy,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.

Śmietankę zagotowujemy z cukrem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy kolejno żółtka ucierając energicznie trzepaczką. Nie przerywając mieszania podgrzewamy masę na malutkim ogniu ok. 5 minut, aż do zgęstnienia. Trzeba uważać jednak by masa się nie zagotowała, bo żółtka się zetną. Masę żółtkową odstawiamy do ostygnięcia. Gdy napar kawowy jest już zimny wlewamy go stopniowo do masy i mieszamy energicznie trzepaczką. W osobnej misce ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimny krem żółtkowy. Odstawiamy.

Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier puder, następnie delikatnie mieszamy z migdałami szpatułką. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w tortownicy wyłożonej pergaminem dwa oddzielne spody.

25 minut w 175 stopniach.

Kto z was nie próbował tego pysznego torcika w IKEA, właśnie ma szanse upiec go sam w domu :) . Jego smak już dawno temu odkryłyśmy razem z moją przyjaciółką i miłość do niego pozostała bez zmian do dziś. Fakt: jest dość słodki i raczej kawałeczek wystarcza nawet łasuchom ale za to zostaje na dłużej. W lodówce może stać nawet kilka dni. Można go też z powodzeniem zamrozić. Ciasto jest wilgotne i nie wymaga już nasączania, przypomina trochę makaroniki, choć mogłoby się wydawać, że będzie podobne do bezy, ale nie jest. Masa żółtkowa ma jakby lekko karmelowy smak. Polecam na wyjątkowe okazje!





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.