15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000030
Numer katalogowy
 
  • biszkopt,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru (ile kto lubi),
  • 150 ml lemon curd (kremu cytrynowego),
  • 4 owoce marakuji,
  • opakowanie jajeczek czekoladowych.

Ubijamy śmietankę: najpierw na małych obrotach, żeby dobrze napowietrzyć, następnie zwiększamy prędkość i dodajemy cukier puder.

Owoce marakuji przecinamy na połówki i łyżeczką wydrążamy miąższ.

Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blat biszkoptu smarujemy kremem cytrynowym, następnie wykładamy ubitą śmietanę i miąższ owoców marakuji. Przykrywamy drugim biszkoptem. Dekorujemy cukrem pudrem i jajeczkami czekoladowymi.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć pracował przecież wcześniej :) .

Uwielbiam angielskie magazyny kulinarne. Często czerpię z nich inspiracje. Tym razem zachwyciło mnie zdjęcie podobnego tortu w DELICIOUS . Wymyśliłam więc własną wersję. Lekki i nie za słodki torcik z orzeźwiającą nutą lemon curd i egzotycznym twistem. Myślę, że można następnym razem dać zdecydowanie więcej kremu cytrynowego, bo znika w biszkopcie i nie ma takiego efektu wizualnego . Ja zrobiłam też błąd bo schowałam torcik pod folię i cukier puder wsiąknął. Następnym razem schowam go bez przykrycia do lodówki. Takie ciasto nadaje się zdecydowanie na każdą okazję.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.