15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000053
Numer katalogowy
 
  • 250 g czekolady gorzkiej 70%,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 5 jajek,
  • 30 g mielonych migdałów,
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu (np. Burbon, amaretto, likier kawowy).

Krem Kahlua:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 - 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki likieru Kahlua (lub innego).

Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy razem z masłem w mikrofali lub ustawiając miseczkę nad parującą wrzącą wodą w tzw. kąpieli wodnej. Mieszamy aż masa będzie gładka, studzimy. Następnie dodajemy 50 g cukru i po kolei po 1 żółtku, ciągle mieszamy. Teraz dodajemy migdały i łyżkę alkoholu.

Ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo (po 2 łyżki) dodajemy pozostały cukier, ubijamy dopóki piana będzie sztywna i błyszcząca.

Masę czekoladową "rozluźniamy" dodając czubatą łyżkę piany z białek, potem dodajemy resztę delikatnie mieszając i starając się zachować jak największą objętość. Przekładamy do tortownicy i pieczemy.

Zostawiamy ciasto aby przestygło nie wyjmując go z foremki na 15 minut. Troszkę się zapadnie - nie martwcie się - tak ma być. Teraz usuwamy boki tortownicy i pozwalamy ciastu wystygnąć całkowicie.

Żeby przygotować krem kawowy ubijamy śmietanę kremówkę: najpierw powoli aby ją napowietrzyć , potem na najszybszych obrotach, dodajemy cukier i likier kawowy. Ciasto podajemy posypane po wierzchu kakao, z kleksem śmietanki obok. Przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień jego smak jest jeszcze bardziej aksamitny.

30 - 35 minut w 160 stopniach, tortownica 23 cm.

Prawdziwy rarytas wśród tortów czekoladowych, całkowicie bez mąki. Smakuje rzeczywiście truflowo, zwłaszcza na drugi dzień zyskuje w swej strukturze. Jego konsystencja jest aksamitna i być może niektórym trudno byłoby zjeść duży kawałek, gdyby nie dodatek kremu z Kahluą. Absolutnie genialne połączenie.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.