15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000059
Numer katalogowy
 
  • 2 gruszki,
  • 0.5 cytryny,
  • 150 ml białego wina,
  • 1 łyżka cukru.

Biszkopt:

  • 75 g białej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 75 g cukru,
  • 100 g m±ki.

Krem biały:

  • 150 ml ¶mietany kremówki,
  • 200 g białej czekolady,
  • 125 g mascarpone.

Krem ciemny:

  • 100 g cukru,
  • 2 jajka + 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 125 ml ¶mietany kremówki,
  • 75 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka alkoholu.

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy cieniutko na ćwiartki, zalewamy winem z cukrem i sokiem cytryny. Zagotowujemy aż lekko zmiękn±. Studzimy.

Biał± czekoladę roztapiamy w mikrofalówce. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem przez 10 minut. Przesiewamy m±kę i delikatnie mieszamy. Teraz musimy kilkoma ruchami wmieszać roztopion± czekoladę.

Krem jasny: Kremówkę zagotowujemy, dodajemy biał± czekoladę i studzimy. Następnie mieszamy z mascarpone i wkładamy masę do lodówki aby stężała.

Krem ciemny:

20 minut w 180 stopniach, tortownica 22 cm.

Ten elegancki tort urzekł mnie gdy tylko zobaczyłam go po raz pierwszy na kwestiasmaku.com. Zainspirowana zrobiłam bardzo podobny, wprowadzaj±c drobne zmiany. Nie byłam pewna tej warstwy ciemno-czekoladowej ale musze przyznać, że wszystkim smakowała. Poł±czenie z gruszkami w winie jest rewelacyjne, orzeĽwiaj±ce. Sam tort nie jest zbyt słodki ani mdły. Spokojnie można sobie pozwolić na duży kawałek. Deser pracochłonny ale warto się postarać. Efekt końcowy na 5 z plusem.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.