15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000064
Numer katalogowy
 

Masa:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 500 g śmietany kremówki 36%,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • kakao do dekoracji.

Poncz:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 4 łyżki Amaretto (likier migdałowy).

Biszkopt pieczemy i dzielimy na 3 blaty.

Masa: Ubijamy żółtka z cukrem (odkładamy jedną łyżkę cukru) na puszystą jasną masę, dodajemy serek mascarpone i mieszamy delikatnie. Osobno ubijamy śmietankę kremówkę, dodając łyżkę cukru. Teraz mieszamy serek ze śmietaną.

Poncz: Zalewamy kawę gorącą wodą, dodajemy alkohol, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem i smarujemy masą, powtarzając czynność trzy razy. Wierzch tortu posypujemy kakao. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć pracował przecież wcześniej :) .

Jest to wykwintna wersja słynnego deseru podana w formie tortu. Robiłam go już wiele razy i nigdy się nie zawiodłam. Jest on tak pyszny, że znalazł już wielu swoich wielbicieli. Idealny do kawy. O każdej porze roku. Alkohol można dać dowolny, ale wtedy sugeruję kilka kropel olejku migdałowego aby zachować orginalny smak.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.