15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000092
Numer katalogowy
 
  • biszkopt,
  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • 500 g truskawek,
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru.

Napar:

  • 100 ml mocnej herbaty,
  • 3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu.

Pozostałe:

  • 1 opakowanie biszkoptów w kształcie języczków,
  • kilka listków melisy do dekoracji.

Biszkopt dzielimy na trzy części. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na bardzo sztywno. Delikatnie łączymy z mascarpone. Do czasu przekładania trzymamy w lodówce. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem na mus, kilkanaście ładnych odkładamy do dekoracji.

Układamy pierwszy blat na talerzu, nasączamy zimnym naparem, smarujemy musem truskawkowym i na wierzch dajemy jedną trzecią kremu. Przykrywamy kolejnym krążkiem i tak postępujemy trzy razy. Wierzch i boki delikatnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy biszkopty (być może trzeba będzie je przyciąć). Obwiązujemy wstążką. Układamy też truskawki i listki melisy.

Schładzamy kilka godzin w lodówce by warstwy lekko się "przegryzły".

Twój piekarnik może spokojnie odpocząć pracował przecież wcześniej :) .

Ten tort powinien nazywać się NIEBO :) Jest lekki, pyszny, owocowy i taki wakacyjny po prostu. To jakby letnia wersja tiramisu. Myślę, że warstwę owocową można zastąpić także malinami, jeżynami czy borówkami. Alkohol można również pominąć lub zastąpić swoim ulubionym. A gdy tort włożymy na godzinę do zamrażalnika otrzymamy cudowny deser lodowy. W sam raz na upały.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.