15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000097
Numer katalogowy
 
  • 200 g białej czekolady,
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%,
  • 5 jajek,
  • 120 g cukru,
  • 150 g mielonych migdałów,
  • 200 g malin,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru,
  • kilkanaście malin do dekoracji.

W małym naczyniu podgrzewamy kremówkę, dodajemy do niej połamaną na kawałeczki białą czekoladę i mieszamy aż do całkowitego roztopienia. Żółtka ubijamy mikserem z połową cukru, aż masa stanie się jasno-kremowa. Nastepnie dodajemy migdały i czekoladę ze śmietanką, krótko miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z resztą cukru, po czym mieszamy delikatnie z masą żółtkową. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (również boki) i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy 100 g malin. Górę przykrywamy luźno folią aluminiową i pieczemy. Ciasto bardzo wyrośnie, studzimy je w uchylonym piekarniku a i tak dość dużo opadnie - tworząc uroczy krater po środku:) Schładzamy je co najmniej godzinę w lodówce.

Do serka mascarpone dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru (wg uznania) oraz 100 g malin. Całość miksujemy 1 minutkę. Masą malinową wypełniamy zagłębienie toru, boki oprószamy cukrem pudrem a wierzch dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

60 minut w 180 stopniach, tortownica 23 cm.

Absolutnie najlepszy tort malinowy jaki jadłam :) Ciasto baaardzo nietypowe, wręcz dziwne w wykonaniu. Najpierw rośnie tak, że prawie wyskakuje z tortownicy, żeby potem opaść z klasą, ku przerażeniu piekących. W lodówce zastyga na kremową konsystencję (może się wydawać, że to zakalec) tworząc boskie połączenie białej czekolady i malin. Całość dopełnia wyśmienity krem malinowy z mascarpone. Tort smakuje bardzo wyjątkowo i choć wygląda może nie najpiękniej nadaje się na każdą okazję. Po prostu rozpływa się w ustach. Zachęcam do wypróbowania przepisu.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.