15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000047
Numer katalogowy
 
  • 375 g mąki,
  • 180 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • słoik powideł śliwkowych.

Wyrabiamy kruche ciasto z mąki, proszku, masła, żółtek i dwóch łyżek cukru. Dzielimy na trzy części i do jednej dodajemy kakao. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Ubijamy białka dodając powoli cukier. W tortownicy układamy kolejno warstwy: jasne ciasto, powidło śliwkowe, ciemne ciasto z kakao, piana białkowa, a na koniec ucieramy na grubych oczkach tarki jasne ciasto, prosto na pianę.

45 minut w 180 stopniach.

Ciasto mojego dzieciństwa :) . Czy to przez powidło babci? Czy połączenie smaków? Ulubione mojej siostry. Pyyyszne! Tylko kto mu wymyślił taką nazwę (niesmaczną). Kto nie próbował niech się skusi, na pewno nie pożałuje! Połączenie słodkiego, kwaśnego i kruchego - rozpływa się w ustach. Na co dzień i od święta.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.