15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000050
Numer katalogowy
 
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki m±ki,
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • masa kawowa,
  • szklanka wi¶ni w syropie (ods±czonych), lub w alkoholu.

Białka ubijamy na sztywn± pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej, potem żółtka, a na koniec przesiewamy m±ki i delikatnie mieszamy. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika wykładamy ciasto "gór±" na oprószon± cukrem pudrem lnian± ¶ciereczkę i razem z ni± zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Zostawiamy tak do wystygnięcia w innym przypadku ciasto popękałoby przy zwijaniu.

Rozwijamy delikatnie roladę, nakładamy masę kawow± i wi¶nie. Zwijamy do¶ć ciasno i wkładamy do lodówki zawinięt± w ¶ciereczkę. Po wyjęciu dekorujemy cukrem pudrem.

12 - 15 minut w 180 stopniach.

Uwielbiam wszystkie desery o smaku kawowym. Najbardziej takie klasyczne z mas± ma¶lan± jak ta wła¶nie. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie rolady to wielka sztuka, przerażało mnie jej zwijanie. Dopóki sama nie spróbowałam ... i mogę powiedzieć z ręk± na sercu, że wcale nie jest to takie trudne jak się wydaje. Serio. Rolada smakuje bardzo wykwintnie, gdy wi¶nie pochodz± na przykład z domowej wi¶niówki (jak u mnie). Polecam też wersję z sam± mas± kawow±.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.