15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000075
Numer katalogowy
 
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Masa:

  • 500 g truskawek,
  • 250 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 50 ml gorącej wody.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec cukier, z następnie żółtka. Na koniec przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy aby ciasto nie opadło. Wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika roladę wykładamy na lnianą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, wierzchem na dół. Zwijamy razem ze ściereczką. Zostawiamy do ostygnięcia.

Masa: Połowę truskawek kroimy na ćwiarteczki a połowę miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod konie dodając cukier puder, a nastepnie mus z truskawek. Teraz delikatnie wlewamy jeszcze ciepłą żelatynę i dodajemy pokrojone truskawki. Całość mieszamy.

Rozwijamy wystudzony biszkopt, nakładamy masę truskawkową i ponownie zwijamy. Chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Posypujemy wierzch cukrem pudem i kroimy na plastry.

Czas przygotowania to ok. 45 minut. Składników wystarcza na 12 porcji niestety jest średnio trudne w przygotowaniu.

10 - 12 minut w 180 stopniach.

Jest to jeden z najlepszych deserów truskawkowych na lato. Pyszna, delikatna i baaardzo truskawkowa rolada sprawdzi się na każdym przyjęciu w ogrodzie. Nie jest wcale taka trudna w wykonaniu, choc początkujący mogą mieć pewne kłopoty przy zwijaniu. Trzeba to zrobić dość ciasno, żeby otrzymać ładny kształt po przekrojeniu. Smakuje wyśmienicie z lampką różowego wina.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.