15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000022
Numer katalogowy
 
  • 250 ml wody (1 szklanka),
  • 100 g masła,
  • 125 g m±ki (1 szklanka),
  • 4 jajka.

Zagotowujemy wodę z masłem, zdejmujemy z ognia, dodajemy m±kę i szybko mieszamy, podgrzewamy jeszcze minutę ci±gle mieszaj±c. Po wystudzeniu dodajemy po kolei jajka i dokładnie mieszamy drewnian± łyżk± (można też mikserem). Nakładamy ciasto do szprycy i wyciskamy małe ptysie w kształcie "nieskończono¶ci" na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. pieczemy na złoty kolor.

15 - 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto ptysiowe to jedno z najłatwiejszych ciast, można z niego wyczarować różne kształty od eklerków, przez ptysie, profiterolki na karpatce skończywszy. Bardzo lubię je robić.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.