15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000057
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 10g ¶wieżych drożdży lub saszetka suszonych (7 g),
  • 0.25 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • sos pomidorowy do pizzy.

Je¶li używamy drożdży instant wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto. Je¶li używamy ¶wieżych drożdży musimy zrobić najpierw zaczyn: drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę m±ki i dwie łyżki ciepłej wody, garnuszek przykrywamy lnian± ¶ciereczk± i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Gdy wyro¶nie aż po brzegi mieszamy z reszt± składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 minut, po czym dzielimy na dwie kule lub zostawiamy w cało¶ci (gdy chcemy mieć jedn± wielk± pizzę) na pół godziny. Po tym czasie formujemy z ciasta płaski placek, smarujemy sosem pomidorowym i układamy dowolne, ulubione składniki.

10 - 15 minut w 250 stopniach.

Być może trudno w to uwierzyć ale w tym przepisie naprawdę wystarcza ten krótki czas (w sumie tylko 45 minut) na wyro¶nięcie puszystego ciasta. Z reguły jest to ok. 2.5 godziny. Przepis wzięłam z opakowania m±ki Lubella do pizzy i od tej pory korzystamy tylko z niego. Ciasto jest podobne do tego z Pizza Hut, bardzo przyjemne też w przygotowaniu, łatwo się formuje i jak smakuje! Nie muszę chyba mówić ...





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.