15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000110
Numer katalogowy
 
  • 250 g m±ki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 110 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • łyżka masła,
  • łyżka cukru,
  • cynamon.

Lukier:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 - 2 łyżeczki gor±cej wody.

M±kę przesiewamy, dodajemy do niej wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Pozwalamy mu wyrosn±ć przez ok. godzinę. Rozwałkowujemy na kwadrat i smarujemy go roztopinym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem wg uznania. Zwijamy delikatnie roladę i kroimy ostrym nożem na grube plasterki, które układamy obok siebie na wyłożonej pergaminem tortownicy lub innej blaszce. Zostawiamy na pół godziny do podwojenia objęto¶ci, (pod lnian± ¶ciereczk±). Pieczemy, a po ostygnięciu lukrujemy.

15 - 20 minut w 200 stopniach.

Takie aromatyczne bułeczki s± idealne na poprawę humoru w jesienne popołudnie. Można je ¶miało odrywać rękami ... i chyba wła¶nie dlatego chętnie po nie sięgaj± małe łapki :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.