15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000113
Numer katalogowy
 
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 7 g drożdży instant,
  • 180 ml jogurtu naturalnego,
  • 120 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • jajko do posmarowania.

Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto, odkładamy je pod przykryciem na 1.5 godziny w ciepłe miejsce. Aby uformować bułeczki potrzebne będą trzy naczynia do wycinania o różnej średnicy (np. szklanka, kieliszek do jajek, zwykły mały kieliszek). Największym wycinamy głowę, najmniejszym ryjek, a średnie kółeczko dzielimy na 4 ćwiartki i to będą uszka. Poszczególne elementy zwilżamy od spodu wodą aby się dobrze trzymały. Oczka robimy wg uznania ( np. z ziaren słonecznika, pieprzu, czy czarnuszki) dziurki w ryjku również (np. słonecznik, listki rozmarynu, czy tylko wycinamy ostrym nożem dziurki). Gotowe świnki odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

20 minut w 200 stopniach.

Zaglądając na stronę cafechocolada wiedziałam, że kiedyś i ja upiekę te słodkie bułeczki. Zaczerpnęłam jednak tylko sam pomysł na wykonanie, wykorzystując przepis na lekkie jogurtowo-drożdżowe ciasto. Mimo iż bułki wyglądały i pachniały rozkosznie moje dzieci miały opory przed zjadaniem świnek .... Dorośli wręcz przciwnie :) Ciekawe jak będzie u Was? Napiszcie proszę koniecznie.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.