15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000026
Numer katalogowy
 
  • 125 g m±ki pszennej
  • 125g m±ki żytniej
  • 7g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru br±zowego ( lub zwykłego)
  • 150 g twarożku
  • 1 jajko
  • 70 ml bardzo ciepłej wody

W dużej misce zalewamy drożdże i cukier ciepł± wod± i czekamy kilka minut aż się spieni±. Teraz dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1.5 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło. Formujemy 9 bułeczek, można użyć szklanki do wycinania kształtu. Oprószamy każd± m±k± i zostawiamy na blaszce wysmarowanej olejem, na ok. 30 minut. Aby uzyskać charakterystyczny "przedziałek" na bułeczkach, należy każd± z nich docisn±ć w połowie trzonkiem drewnianej łyżki.

15 - 20 minut w 200 stopniach.

Do dzi¶ się zastanawiam dlaczego wybrałam wła¶nie ten przepis na moje pierwsze Bułki. Patrz±c na ilo¶ć składników wydaje się, że ciasto będzie trudne. Wcale tak nie jest. Smak bułeczek was zaskoczy. Wcale nie można się domy¶lić, że w swoim składzie maj± twarożek. Pięknie wyrastaj± i smakuj± z każdym dodatkiem. Polecam nawet pocz±tkuj±cym :) .





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.