15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000042
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki,
  • 50 g cukru,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka),
  • 50 g roztopionego masła,
  • 0.5 łyżki majonezu,
  • 325 ml ciepłego mleka.

Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników. Oprószamy m±k±, przykrywamy lniana ¶ciereczk± i zostawiamy do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu na 1.5 - 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 16 czę¶ci i odkładamy na 10 minut. Formujemy bułeczki wg instrukcji i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem na 20 minut.

25 minut w 190 stopniach.

Ciekawe, że na ciasta drożdżowe jest tyle rożnych przepisów ... a to na przykład jest z dodatkiem majonezu ... choć wcale go nie czuć w smaku. Muszę przyznać, że pluszki s± wyj±tkowo puszyste i mięciutkie. Można zastosować również inne dodatki np. serek biały (jak ja). Mnie podobaj± się ich fiku¶ne kształty, choć spotkałam się także z opini±, że bułeczki te wygl±daj± jak małe "fiutki". A wam z czym się kojarz±?





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.