15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000006
Numer katalogowy
 
  • 200 g m±ki,
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2.5 łyżki cukru,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 60 g zimnego masła,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • Otarta skórka z połówki pomarańczy,
  • 150 ml mleka,
  • żółtko do posmarowania.

M±kę, cukier, proszek wsypać do miski, dodać masło i wyrobić, następnie dodać mleko i na końcu żurawiny oraz skórkę pomarańczow±. Wyrobić ciasto. Rozpłaszczyć ręk± na blacie i wykrawać okr±głe bułeczki np. szklank± . Wielko¶ć scones jest dowolna, ja proponuje tak ok. 6 cm a wysokie na ok. 3 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach bo podczas pieczenia pięknie urosn±. Na koniec malujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.

15 minut w 220 stopniach.

Wspaniałe bułeczki na weekendowe ¶niadanie lub piknik. Bardzo popularne w Anglii i Stanach. Nie s± tak puszyste jak drożdżowe wypieki a raczej cięższe. Najlepiej smakuj± w dniu pieczenia. Ich zalet± jest to, że można je bardzo szybko przygotować. Spróbujcie sami!





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.