15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000072
Numer katalogowy
 
  • 450 g mąki,
  • 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych),
  • 230 ml mleczka kokosowego,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

W dużej misce łączymy wszystkie składniki i wyrabaimy ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 90 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 kawałków i z każdego robimy ręką rulonik, po czym zwijamy w ślimaczek. Bułeczki odkładamy na 45 minut pod przykryciem. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztopionym masłem i posypujemy brązowyn cukrem.

Czas przygotowania to ok. 15 minut plus wyrastanie 135 minut. Składników wystarcza na 12 sztuk a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

12 - 15 minut w 220 stopniach.

Są to jedne z moich ulubionych bułeczek drożdżowych. Bardzo mięciutkie i pachnące. Doskonałe do herbaty z konfiturą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Mleko kokosowe można częściowo lub w całości zastapić innym. Ślimaczki najlepsze w dniu pieczenia, na drugi dzień można je "odświeżyć" wkładając na 10 sekund do mikrofalówki. Polecam miłośnikom kokosa.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.