15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000088
Numer katalogowy
 
  • 250 g m±ki orkiszowej,
  • 100 g m±ki pszennej,
  • 25 g zarodków pszennych,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0.5 łyżeczki cukru,
  • 50 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka drożdży instant.

Wszystkie składniki, razem z ciepł± wod± mieszamy razem. Powstanie do¶ć kleiste ciasto. Wkładamy je do miski, do¶ć sporo posypujemy m±k± i zostawiamy do wyrosnięcia na ok. 60 minut. Po tym czasie z ciasta wykrawamy szklank± okr±głe bułeczki (ok.10) i układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ¶ciereczk±. Na każdej bułeczce nacinamy ostrym nożem krzyżyk, można dodatkowo oprószyć m±k±.

Czas przygotowania to ok. 10 minut plus ro¶nięcie 90 mnut. Składników wystarcza na 10 sztuk a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

20 - 30 minut w 220 stopniach.

Bardzo zdrowe bułeczki. S± do¶ć zbite i mięsiste. Smaczne z twarożkiem i rzodkiewk±. Na dobry pocz±tek dnia. Zachęcam także do poznania walorów zarodków pszennych stabilizowanych. S± cennym składnikiem odżywczym. Można je używać także do pieczenia ciast.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.