15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000033
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki,
  • 350 g wody,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 0.5 łyżeczki drożdży instant.

Kilkoma szybkimi ruchami mieszamy wszystkie składniki i zostawiamy je w misce obsypanej m±k±, przykryte lnian± ¶ciereczk±, na cał± noc (12 - 18 godzin).

Rano przekładamy wyro¶nięte ciasto do koszyka, czy durszlaka wyłożonego ¶ciereczk± do¶ć mocno oprószon± m±k±. Zostawiamy na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni wstawiamy do niego gliniany garnek z pokrywk± (może to być równie dobrze jakiekolwiek inne naczynie żaroodporne, np. brytwanna z pokryw±). Rozgrzewamy garnek przez ok.15 minut. Wyjmujemy z pieca, wykładamy papierem do pieczenia (niekoniecznie) i umieszczamy w nim nasz bochenek prosto z koszyka, w którym wyrastał. Pieczemy pod pokrywk± przez 20 minut, a następnie dopiekamy przez kolejne 20 minut bez pokrywy.

40 minut w 230 stopniach.

Cudowny chleb z przepisu Jima Laheya, wykonany rewolucyjn± metod±, która udowadnia, że pieczenie chleba w domowych warunkach może być łatwe i przyjemne, a ciasta wcale nie trzeba wyrabiać godzinami. Mnie pomysł spodobał się od razu. Chlebek ma duże dziury, jest sprężysty w ¶rodku i ma bardzo chrupi±c± skórkę, nawet lekko popękan±. Wedug mnie dodaje to tylko chlebowi uroku. Smakuje jak prawdziwy wiejski chleb. Korzystaj±c z tej metody piekłam też chleby na zakwasie. Jednym słowem polecem!!!





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.