15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000085
Numer katalogowy
 
  • 150 g zakwasu,
  • 400 g m±ki pszennej,
  • 100 g m±ki żytniej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 g drożdży ¶wieżych (lub bez, je¶li zakwas aktywny),
  • 300 - 350 g wody.

Ze wszystkich składników wyrabiamy przez 3 - 5 minut sprężyste ciasto. Odkładamy przykryte ¶ciereczk± na ok. 120 - 240 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy bochenek i odkładamy do koszyka (może to też być np. durszlak) wyłożonego ¶ciereczk± i do¶ć dużo obsypan± m±k±, na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, wkładamy do niego gliniany garnek, b±dĽ inne żaroodporne naczynie z pokrywk± i "pieczemy" puste przez 15 minut. Wkładamy do gor±cego nasz uformowany, wyro¶nięty chleb i pieczemy pod przykryciem 30 minut, a potem zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy 20 minut by skórka była rumiana i chrupi±ca.

Czas przygotowania to ok. 10 minut plus ro¶nięcie 180 - 300 minut. Składników wystarcza na bochenek 0.75 kg niestety jest ¶rednio trudne w przygotowaniu.

30 minut w 230 stopniach pod przykryciem, potem 20 minut w 230 stopniach bez przykrycia.

Pyszny i piękny chleb. Smakuje jak dobry wiejski. Na pewno jedli¶cie taki grubo posmarowany masłem i posypany sol±. Ten się nadaje idealnie na taka kanapkę :) Wykorzystałam metodę pieczenia w garnku bo bardzo mi się podoba jak upieczone wten sposób chleby wygl±daj±. Maj± lekko popękane, chrupi±ce i dobrze wypieczone skórki, a takie lubię najbardziej. Nie ma to jak zapach chleba z własnego pieca ... polecam.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.