15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000086
Numer katalogowy
 
  • 100 g m±ki żytniej,
  • 300 g m±ki pszennej,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki zakwasu,
  • 0.5 łyżeczki drożdży instant,
  • 230 ml wody.

Ze wszystkich składników wyrabiamy elastyczne ciasto, ok.1 minuty. Odkładamy pod przykryciem na 720 - 1080 minut (12 -18 godzin), najlepiej na noc. Rano formujemy bochenek i przekładamy do koszyka wyłożonego ¶ciereczk± dobrze obsypan± m±k±, na 60 minut. Pieczemy metod± garnkow±. Na dnie piekarnika stawiamy naczynie z wod±, by podczas pieczenia wytwarzała się para.

Czas przygotowania to ok. 15 minut plus ro¶nięcie 780 - 1140 minut (12 -18 godzin) . Składników wystarcza na bochenek 0.75 kg niestety jest ¶rednio trudne w przygotowaniu.

20 minut w 230 stopniach z przykryciem, potem kolejne 20 minut w 230 stopniach bez przykrycia.

Nie ma to jak dobry chleb w domu. Ciężki, sprężysty z dużymi dziurami. Zachęcam do poczytania o metodzie pieczenia w garnkach żeliwnych. Nie trzeba mieć specjalnego pieca do chleba, wystarcza domowy piekarnik. Zaufajcie :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.