15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000103
Numer katalogowy
 
  • 85 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 g mąki,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ucieramy masło z cukrem na białą i puszystą masę (3-5 minut), najlepiej używając miksera elektrycznego. Dodajemy jajko, przyprawy, miód, mąkę i proszek - mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste możemy dodać trochę więcej mąki. Formujemy płaski placek, owijamy go folią pastikową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto wałkujemy na grubość ok.4 mm i wycinamy jednakowe ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy np. z Powidłami śliwkowymi.

10 minut w 180 stopniach. Termoobieg.

Są to pyszne małe ciasteczka, smakujące jak pierniczki, choć bardziej kruche i chrupiące. Bardzo lubią je moje dzieci. Świetnie sprawdzają się także na świątecznym stole. Ja lubię je jeść z Powidłami śliwkowymi.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.