15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000014
Numer katalogowy
 
  • 250 g mąki,
  • 30 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • po łyżce dżemu czerwonego i pomarańczowego.

Robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Do przesianej mąki dolewamy zaczyn i roztrzepane żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Posypujemy mąką i ponownie zostawiamy pod ściereczką aby wyrosło na ok. 1.5 godz. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy je dłonią i nacinamy w pięciu miejscach. Końce naciętych kawałków delikatnie szczypiemy palcami tworząc wyraźny kształt płatków. Na środku każdego kwiatuszka robimy palcem wgłębienie i nakładamy po odrobinie dżemu. Zostawiamy na pół godziny do napuszenia. Wyrośnięte ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy w odstępach na blasze. Jeszcze podrosną w trakcie pieczenia.

20 minut w 180 stopniach.

Piękne ciasteczka np. dla mamy czy babci. Za drożdżowymi wypiekami przepada niemal każdy i jest w tym chyba trochę prawdy, że kojarzą się z domem rodzinnym i pogawędką przy herbacie. Te najlepiej smakują w dniu pieczenia.





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.