15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000080
Numer katalogowy
 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki m±ki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • mak i sezam do dekoracji,
  • marmolada owocowa lub gęsty dżem.

Jajka ubijamy razem z cukrem na jasn±, puszyst± pianę (ok.10 minut). Przesiewamy m±ki i delikatnie mieszamy łyżk±. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy (na blachę wyłożon± pergaminem) ciasteczka wielko¶ci 5 zł. Ok. 50 sztuk. Posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na rumiano.

Po wystudzeniu, każde ciasteczko smarujemy marmolad± i sklejamy parami.

Czas przygotowania to ok. 20 minut. Składników wystarcza na 25 sztuk a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

10 minut w 180 stopniach.

Czy pamiętacie te słodkie ciasteczka z dzieciństwa? Czasem można je jeszcze kupić na wagę w niektórych starszych cukierniach. Zapewniam was jednak, że te domowe s± o niebo lepsze! Takie mięciutkie i ¶wieże. Najlepsze z dżemem truskawkowym z własnej spiżarni :) Lubi± je dzieci i doro¶li. Z tej porcji wychodzi jedna cała blaszka, choć to wcale nie dużo. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji, bo wci±gaj± ...





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.