15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000106
Numer katalogowy
 
  • 0.5 kg ¶liwek węgierek,
  • 2 łyżki br±zowego cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki m±ki,
  • 0.5 łyżeczki cynamonu.

Krem Chantilly:

  • 250 ml ¶mietany kremówki,
  • 40 g cukru pudru,
  • 1 łyżka likieru migdałowego,
  • 150 ml gęstego jogurtu (np.greckiego).

Połówki ¶liwek układamy ciasno jedna obok drugiej w żaroodpornym naczyniu. Robimy kruszonkę: na talerzyk wysypujemy m±kę i cukier, dodajemy kawałki masła i cynamon i krótko wyrabiamy palcami, tworz±c okruszki. Szybko posypujemy ¶liwki (zanim masło całkiem się rozpu¶ci pod wpływem ciepła) i zapiekamy w temp. 200 stopni przez ok. pół godziny.

Krem Chantilly: Ubijamy na sztywno ¶mietankę z cukrem pudrem, dodajemy likier i na końcu mieszamy szpatułk± z jogurtem, by składniki dobrze się poł±czyły.

30 minut w 200 stopniach.

Przepyszny jesienny deser w angielskim stylu. (a zim± zróbmy go z większych, fioletowych ¶liwek )Taki prosty sposób na ¶liwki inaczej. Zapieczone nabieraj± cudownego purpurowego koloru. Delikatna pierzynka z kruchego ciasta idealnie się tu sprawdza. Najlepiej podawać deser jeszcze ciepły z bardzo delikatnym kremem Chantilly. Alkohol można zast±pić esencj± migdałow±, choć jak mówi przysłowie "diabeł tkwi w szczegółach". Polecam :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.