15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000112
Numer katalogowy
 
  • 60 g orzechów mielonych,
  • 60 g migdałów mielonych (bez skórki),
  • 5 jajek,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.

Żółtka ucieramy (mikserem) z cukrem pudrem na jasno kremową, gładką masę. Następnie dodajemy orzechy i migdały, bułkę tartą, proszek, mąkę - całość dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek na sztywno, po czym delikatnie mieszamy łyżką z masą orzechową. Staramy się by ciasto nie straciło na objetości. Mieszamy powoli, okrężnymi ruchami. Po upieczeniu kroimy na 3 części.

Masa: Łyżkę kawy instant rozpuszczamy w łyżce wrzątku, studzimy. Serek mieszamy z 2 łyżkami cukru, śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru pudru. Serek, śmietankę i wystudzoną kawę mieszamy razem krótko. (np. mikserem na najniższych obrotach) 1minutkę.

Gotową masą przekładamy ciasto (nie trzeba niczym nasączać - jest dość wilgotne). Boki można udekorować posiekanymi orzechami lub krokantem. Wierzch posypujemy kawą mieloną, dekorujemy połówkami orzechów.

45 minut w 160 stopniach, tortownica 22 cm.

Absolutnie wyjątkowy tort! Jest to lekko zmodyfikowana wersja starego klasyka. Tradycyjną masę maślaną zastąpiłam lżejszą z serka i śmietanki. Smakuje przepysznie. Nadaje się idealnie na świąteczny stół oraz na inne okazje. Ponieważ tort jest dość syty, wystarczy mały kawałek by zadowolić każdego. Dlatego polecam go na wszelkie uroczystości bo jest bardzo podzielny. Spokojnie wytrzymuje w lodówce nawet kilka dni. Jest to jeden z moich ulubionych tortów :)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.