15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000114
Numer katalogowy
 
  • 370 g m±ki,
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 80 ml oleju,
  • 40 g drożdży,
  • marmolada z róży,
  • jajko do posmarowania.

Wieczorem (dzień przed pieczeniem) przygotowujemy ciasto: najpierw zaczyn - do garnuszka wrzucamy drożdże, łyżeczkę cukru - rozcieramy , dodajemy łyżkę m±ki i 3 łyżki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy m±ki, i dodajemy resztę składników + wyro¶nięty zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy foli± i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano rozwałkowujemy ciasto na ok.2 cm, tniemy na 3 pasy a każdy z nich na wiele trójk±tów. Smarujemy każdy marmolad± i zwijamy w rogaliki zaczynj±c od podstawy. Zostawiamy na pół godzinki do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy każdy rogalik jajkiem rozm±conym z mlekiem.

Składników wystarcza na 15 sztuk a co ważniejsze jest łatwe w przygotowaniu.

20 minut w 220 stopniach.

Mój ulubiony sposów na ¶wieże wypieki na ¶niadanie. Przygotowanie ciasta zajmie nam wieczorem dosłownie 5 minut, a rano będziemy mogli cieszyć się zapachem drożdżowych rogalików. S± na prawdę mięciutkie i pyszne. Smakuj± dzieciom, choć czasem prosz± o kilka wypełnionych Nutell±. Najlepsze jeszcze ciepłe. Nadaj± się także do popołudniowej herbatki. Bardzo polecam :)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.