15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000001
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki pszennej (najlepiej z duż± zawarto¶ci± białka),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g),
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 30 g masła,
  • do posmarowania żółtko lub 1 jajeczko przepiórcze.

Ze wszystkich składników wyrabiamy przez kilka minut ciasto i odkładamy w ciepłym miejscu (o ile to możliwe) na ok. 1 - 1.5 godziny aż podwoi objęto¶ć. Następnie formujemy bułeczki w supełki, ¶limaczki, kuleczki itp. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyro¶nięcia na ok.pół godziny.Smarujemy wierzch bułeczek żółtkiem roztrzepanym z wod± lub mlekiem, można użyć też jajka przepiórczego (wtedy całego). Posypujemy bułeczki dowolnie: sezamem, słonecznikem, makiem, pestkami dyni itp.

10 minut w 200 stopniach.

W smaku to zwykłe pszenne bułeczki, jednak ze względu na różnorodne kształty, chętniej sięgaj± po nie dzieci.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.