15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000014
Numer katalogowy
 
  • 250 g m±ki,
  • 30 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki mleka,
  • szczypta soli,
  • po łyżce dżemu czerwonego i pomarańczowego.

Robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z łyżeczk± cukru, łyżk± ciepłego mleka i łyżk± m±ki - przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 10 minut do wyro¶nięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i szczypt± soli. Do przesianej m±ki dolewamy zaczyn i roztrzepane żółtka oraz roztopione masło. Wyrabiamy sprężyste ciasto. Posypujemy m±k± i ponownie zostawiamy pod ¶ciereczk± aby wyrosło na ok. 1.5 godz. Odrywamy po kawałku ciasto i formujemy w dłoni kuleczki wielko¶ci orzecha włoskiego, następnie delikatnie spłaszczamy je dłoni± i nacinamy w pięciu miejscach. Końce naciętych kawałków delikatnie szczypiemy palcami tworz±c wyraĽny kształt płatków. Na ¶rodku każdego kwiatuszka robimy palcem wgłębienie i nakładamy po odrobinie dżemu. Zostawiamy na pół godziny do napuszenia. Wyro¶nięte ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy w odstępach na blasze. Jeszcze podrosn± w trakcie pieczenia.

20 minut w 180 stopniach.

Piękne ciasteczka np. dla mamy czy babci. Za drożdżowymi wypiekami przepada niemal każdy i jest w tym chyba trochę prawdy, że kojarz± się z domem rodzinnym i pogawędk± przy herbacie. Te najlepiej smakuj± w dniu pieczenia.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.