15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonką. U mnie to śliwki ale mogą być także inne, wasze ulubione np. wiśnie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na coś pysznego co dziś chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000002
Numer katalogowy
 
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 300 ml ciepłego mleka,
  • 1 saszetka suchych drożdży (7g) lub 15 g świeżych.

Jeśli używamy drożdży świeżych konieczne jest zrobienie zaczynu: cukier, drożdże, 1 łyżeczkę mąki i 2 - 3 łyżki mleka mieszamy energicznie w małym garnuszku, przykrywamy ściereczką, po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.
Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy ew. zaczyn i wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy na 45 minut, po tym czasie ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość. Najprzyjemniejsza część: uderzamy pięścią w ciasto aby uszedł z niego gaz, po kolejnych 45 minutach znowu uderzamy pięścią. Teraz przekładamy ciasto do foremki i pozwalamy mu wyrosnąć po raz trzeci przez ok. 1 godzinę. Tuż przed włożeniem do pieca można chleb posypać, słonecznikiem, posmarować mlekiem, jajkiem - jak kto lubi.

35 minut w 200 stopniach, foremka keksowa - długość dna 22 cm.

Naprawdę jest to jeden z naszych ulubionych chlebków. Szybko i łatwo się go przygotowuje, a jak się piecze to pachnie nim cały dom! Jest to pierwszy chleb jaki odważyłam się upiec w domowych warunkach i okazało się, że nie jest to wcale takie trudne, a smak i satysfakcja - niezastąpione. :)





 




Chcesz być na bieżąco, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.