15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000043
Numer katalogowy
 
  • 375 g m±ki pszennej,
  • 1 łyżka m±ki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 płaskie łyżeczki drożdży instant,
  • 125 ml wody,
  • 125 ml mleka,
  • 80 ml oleju.

Wieczorem: Do miski przesiewamy m±ki, dodajemy sól, drożdże, cukier, mleko, wodę i olej. mieszamy łyżk±, potem wyrabiamy ręk± i odstawiamy na 5 minut by odpoczęło, następnie znowu wyrabiamy przez chwilkę. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy foli± i ... chowamy na noc do lodówki.

Rano: ciasto dzielimy na 12 czę¶ci, formujemy wałeczki i zawijamy do ¶rodka. Można też zrobić dowolne kształty bułeczek, np. okr±głe. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut do wyro¶nięcia. Można posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z łyżk± mleka.

20 - 25 minut w 220 stopniach.

Absolutnie zachwycił mnie pomysł przygotowania ciasta już wieczorem, co zajmuje dosłownie kilka minut. Zdumiał mnie fakt, że ciasto drożdżowe wyro¶nie w lodówce (zawsze my¶lałam, że do tego potrzebne jest ciepło). Wyrasta!!! Cudownie jest wstać rano, włożyć bułeczki do pieca i po chwili cała rodzina delektuje się pysznym ¶niadankiem. Polecam wszystkim ¶piochom 





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.