15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000062
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki pszennej,
  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie),
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 70 g rozpuszczonego masła,
  • 70 g cukru,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • słoiczek powideł ¶liwkowych.

Na kruszonkę:

  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki m±ki,
  • 50 g zimnego masła,
  • cukier z prawdziw± wanili± (1 torebka).

Wszystkie składniki wkładamy do miski, na końcu dodaj±c roztrzepane jajka. Wyrabiamy krótko elastyczne ciasto, oprószamy je m±k±, przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia na ok. 1.5 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i ręk± formujemy płaski prostok±t. Rozsmarowujemy na nim powidła i zwijamy jak roladę. Wkładamy do foremki i odkładamy jeszcze na pół godziny.

Teraz robimy kruszonkę: rozcieramy w palcach masło, m±kę i cukry aż powstan± małe grudki.
Posypujemy wierzch ciasta.

45 minut w 180 stopniach, foremka keksowa 28 cm.

Co najlepiej smakuje w deszczowy dzień? Gor±ca herbata z dużym kawałkiem pachn±cej drożdżówki. Pamiętam jak piekła je moja babcia. Wtedy nie doceniałam jej wcale, a dzi¶ próbuję odtworzyć smaki dzieciństwa. Co tu dużo mówić: drożdżówa jest przepyszna! Miękka i wilgotna. Nie można się od niej oderwać dokrawaj±c nowe kawałki.





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.