15 Luty 2011 | Deser na ciepło:-)

Polecam wszystkim zmarzniętym przepyszne owoce pod kruszonk±. U mnie to ¶liwki ale mog± być także inne, wasze ulubione np. wi¶nie, maliny ...

 


Poszukujesz przepisu na co¶ pysznego co dzi¶ chcesz upiec.
Może fajny przepis znajdziesz u mnie. Zapraszam.
 




Nie jestem użytkownikiem chce się zarejestrować.
 
000074
Numer katalogowy
 
  • 500 g m±ki,
  • 7 g drożdży instant (1 opakowanie),
  • 75 g cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g masła,
  • 225 ml ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • suszona żurawina,
  • kandyzowane owowce.

Przesiewamy m±kę do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło (miękkie), mleko i jajko. Wyrabiamy ciasto i odkładamy je do wyrosnięcia na ok. 90 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku ok. 30 cm, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy dodatkami: żurawin± i kandyzowanymi owocami (drobno pokrojonymi). Zwijamy jak roladę i bardzo ostrym nożem kroimy na plasterki, czyli na 12 czę¶ci.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do podro¶nięcia na 45 minut. Przed pieczeniem można wierzch posypać cukrem.

Czas przygotowania to ok. 15 minut plus ro¶nięcie 135 minut. Składników wystarcza na 12 sztuk niestety jest ¶rednio trudne w przygotowaniu.

25 minut w 200 stopniach.

Jeden z moich pierwszych drożdżowych wypieków. Ze starego przepisu z Poradnika domowego. W orginale chyba były z rodzynkami (za którymi nie przepadam), więc zamieniłam je na żurawinę. Jak każde drożdżowe ciasto - najlepsze w pierwszy dzień:)





 




Chcesz być na bież±co, wiedzieć co ciekawego dzieje się
w mojej kuchni? Zapisz się do newsletter.
 
Powered by TreDo.pl. Copyright © 2010 BakeMyCake.pl. All rights reserved.